Sött, surt, beskt och salt i en härlig blandning. Kladdkaka med kolasås och vinbär

 

Sugen på något riktigt sött till fikat idag?

Då måste du helt enkelt baka den här kladdkakan med kolasås och vinbär.

Här får alla smaksinnena sitt.
Det sura från vinbären, det beska från kakaon, det salta från flingsaltet (om du använder det) och såklart det söta i kolasåsen och kakan.
Allt  i en härlig blandning, som gifter sig perfekt ihop……okej det söta kanske har makten här….men tar ändå inte över helt.

Inte är den svår att baka heller, kladdkakan går på två röda att veva ihop och kolasåsen sköter sig i princip själv på spisen.

Testa vetja!

TIPS

Att ge en exakt tid hur länge kladdkakan ska stå i ugnen är svårt, beroende på hur “kladdig” du vill ha kakan.
Jag brukar kika på kakan efter 15 minuter och brukar plocka ut den strax efteråt.
Killarna gillar kakan riktig kladdig….

Jag använder alltid en stektermometer när jag gör kolasås, då brukar den alltid bli perfekt och jag slipper chansa på att den är färdig…

Blir det kolasås över, häll den över vaniljglass och njuuut…..

Bästa är att använda en springform då slipper du få kolasås som rinner över kanten, som på min…..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

KLADDKAKA MED KOLASÅS OCH VINBÄR
Ingredienser

KLADDKAKA
150 g smält smör
3 1/2 dl socker
1 3/4 dl mjöl
6 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
75 g grovhackad vit choklad

KOLASÅS
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3-4 dl vinbär
Ev lite flingsalt

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke
Häll i det smälta smöret och rör om
Tillsätt ett ägg i taget och rör om
Häll ner den grovhackade chokladen i smeten
Smöra en form och “bröa” med kakao
Häll smeten i formen
Grädda kakan i cirka 15-20 minuter, den ska vara kladdig
Låt kladdkakan svalna
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull tills kolasåsen har en temperatur på 120°.
Ta av från värmen.
Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar.
Häll i vinbären
Låt kolasmeten svalna något
Häll på kolasåsen på kladdkakan och låt kakan stå i kylen för att svalna helt
Strössla eventuellt lite flingsalt över precis innan servering

Servera kladdkakan med lättvispad grädde.

NJUUUUUUT!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Idag ska vi ge oss iväg en liten sväng, så här kan jag inte sitta längre.

Ha en lovely dag vänner!

Kramisar
T

Showing 2 comments
  • Gottegrisen
    Svara

    Ser gott ut!

    • Home2Tiny
      Svara

      Tack snälla. Ha en härlig dag. Kram Tina

Leave a Comment