Kakan jag har bakat många gånger. Blåbärskaka med vaniljkräm

Årets typ varmaste dag ska det tydligen bli idag….har vi inte redan haft det i cirkus 3 månader eller nåt

Alltså det är skönt och mysigt och underbart på alla sätt med en sommar utöver det vanliga…..
men…..så kommer det svenska men:et…..

Jag blir tokig snart på att inte orka göra någonting.
Vågar knappt se mig omkring inne i huset, så smutsigt är det….

Att bara ligga i skuggan och tugga isbitar och ha kalla handdukar på pannan är inte min grej liksom.
Det rycker i varenda -nu-måste-jag-hitta-på-något-nerv

Jag menar inte att det behöver dra in höststormar och spöregnA, men ett antal grader nedåt på termometern hade jag uppskattat enormt.

Hur som haver……

Fika behöver man alltid oavsett väder och den här kakan eller pajen har jag bakat många gånger, favoriten sen killarna var små.

Den här gången gjorde jag inte den i en pajform utan i långpanna, blev riktigt bra och uppskattades väldans här i svarta huset.

TIPS

Den här gången använde jag blåbär, men det går precis lika bra med hallon eller björnbär till exempel

Långpannan jag gjorde kakan i är 36 x 26 cm

Vill man lägga hela smeten i botten så går det också bra.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

BLÅBÄRSKAKA MED VANILJKRÄM I LÅNGPANNA
Ingredienser

225 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl potatismjöl
3  dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllningen
250 g frusna blåbär eller färska
6 dl gräddfil
2 dl socker
2 ägg
4 tsk vaniljsocker
Rivet skal från en ekologisk citron

Vispgrädde
Blåbär

Så här gör jag

Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop smör och socker
Blanda i ägg, potatismjöl, mjöl, vaniljsocker och bakpulver
Bred ut cirka 3/4 av smeten (jag använder en smörkniv) i en långpanna
Lägg bären över och strö eventuellt över lite potatismjöl
Rör ihop gräddfil, socker, ägg och vaniljsocker
Häll smeten över bären
Smular över resten av smeten över kakan
Grädda pajen i ca 40-45 minuter, håll koll eventuellt behöver du lägga över lite folie mot slutet så att kakan inte bränns

Låt kakan stå i kylen några timmar gärna över natten

Skär i rutor och dekorera eventuellt med grädde och blåbär eller servera detta vid sidan om

NJUUUUUUUT!!!!!!

Mr C har varit ute sen 06.30 i morse och målat….. gäller att ta vara på de något mer svalare timmarna……

Själv ska jag jobba någon timme, sen tror jag minsann att mamsen dyker upp och håller mig sällskap.

Ha en underbar dag vänner!

Kramisar
T

 

Comments
  • Mamma C
    Svara

    Tack för receptet och gud så gott det såg ut.
    Kram Carin
    P.S. Nu får jag dina inlägg på bloglovin igen 🙂

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.